NAJČEŠĆA PITANJA

Veličina ili kapacitet klima uređaja se određuje na osnovu više faktora od kojih je najvažniji veličina prostorije i njen oblik. Osim toga, važan je i položaj u odnosu na strane sveta (sunčane strane), koliko osoba boravi u prostoriji, termička izolacija prostora itd. Na osnovu svih tih parametara određuje se veličina klime. Neko generalno pravilo jeste da na prostor od 40-50 kvadrata ide klima od 12000 BTU, takozvana „dvanestica“.

Split sistem se sastoji iz dva dela, unutrašnje i spoljašnje jedinice, a vazduh je uvek isti, tj. nema razmene sa spoljašnjim, zato je poželjno češće provetravati prostoriju. Inverter je klima novije generacije, koja može automatski da reguliše potrošnju elekrične energije, čime se postiže ušteda u potrošnji. Mogu se koristiti i kad je spoljašnja temperatura u velikom minusu, i do -15C, dok se split sistemi generalno mogu koristiti do -10C, mada to zavisi od modela do modela, treba proveriti u specifikaciji uređaja pre kupovine.

Preporučuje se redovno čišćenje i održavanje klima uređaja, a proizvođači klima uslovljavaju garanciju redovnim godišnjim servisom (servis klima uređaja). Ovo je važno pre svega zbog kvaliteta vazduha u prostoriji u kojoj se klima nalazi, a čistoća klime je važna zbog rada samog klima uređaja. Kada se klima duže vremena ne koristi, na primer zimi, u noj se talože razne bakterije i mikroorganizmi. Preporučuje se da se jednog godišnje uradi servis klime, kompletno čišćenje i dezinfikovanje spoljašnje i unutrašnje jedinice.

Svakako da je bolje da cevna instalacija bude što kraća, jer samim tim i klima će bolje raditi, normalan razmak između unutrašnje i spoljne jedinice je do 3 metra. Neka tolerancija je do 6 metara što ni u kom slučaju neće uskratiti rad klima uređaja. Na nekim mestima ljudi prosto nemaju drugog rešenja nego da se cevi vuku čak i do 10 m ( što smo i radili !! ) Uz dodatak freona i ove klime sasvim normalno rade tako da je to i neka granica do 10m. Ponavljamo bolja je kraća instalacija, ali ukoliko nema drugog nacina do 10 m klima ce normalno raditi.

Ukoliko klima uređaj montiraju stručna lica ne mora, može se napraviti takozvani šifon i onemogućiti da ulje iz spoljašnje jedinice dođe u kontakt sa unutrašnjom jedinicom. Samim tim i klima je zastićena od kvara. (Naglašavmo takvu montažu moraju da urade stručna lica)

Servis klima uredjaja obuhvata čišćenje klime, provera freona, provera cevne instalacije, dezinfekcija spoljašnje i unutrašnje jedinice, kao i čišćenje turbine na unutrašnjoj jedinici.

Vremenom se unutar klima uređaja mogu nataložiti bakterije. Vlaga i prljavština su idealni uslovi za razmnožavanje bakterija, plesni i gljivica. To, neminovno, dovodi do neprijatnog mirisa.  Najmanje jednom godišnje treba uraditi servis klima uređaja. Takodje, čišćenje filtera je neophodno. Neprijatni mirisi će nestati.

Više parametara određuje jačinu klima uređaja koji vam je potreban - veličina prostorije, (kvadratura), termička izolacija prostorije, staklene površine (prozori,vrata), električni uređaji u prostoriji, broj osoba koje borave u prostoriji… Najčešće se, za kućnu upotrebu, uzimaju standardne jačine klima uređaja - od 9000btu/h (devetka) do 30m², 12000btu/h (dvanaestica) do 40m², 18000btu/ha (osamnaestica) do 50m²  i 24000btu/ha (dvadeset četvorka) do 65m².

Potreba za rashlađivanjem u toku letnjih meseci je velika, tako da su, u tom smislu, klima uređaji idealno sredstvo. Naravno, ukoliko se pravilno koriste. To podrazumeva pravilan izbor kvalitetnih uređaja, stručnu ugradnju i dobro pozicioniranje klime. Izuzetno je važno da, pre početka sezone, klima bude adekvatno servisirana - treba proveriti količinu freona, potrebno je očistiti filtere zbog bakterija, prašine, gljivica, virusa i dr. koji se tu talože i mogu loše uticati na zdravlje. Takođe, nikako ne treba uzimati klime velikog kapaciteta za premale prostorije i obrnuto. Uređaj treba postaviti tako da se nećete naći direktno na udaru hladnog vazduha.

Da, može. Klasične “on/off” klime mogu da greju do -7°C spoljne temperature. Ne preporučuje se njihovo korišćenje na nižim temperaturama, jer može doći do kvara kompresora. Invertor klima uređaji mogu da greju i na -15°C, pa čak i pri nižim temperaturama.

Pri odabiru pozicije za postavljanje klima uređaja, treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i spoljašnje jedinice. Najbolje je da ta udaljenost bude što manja. Unutrašnja jedinica bi trebala da bude što bliže izvoru električne energije i usmerena tako da ne duva direktno u korisnike uređaja.

Rad klima uređaja preporučuje se samo preko dana. Ukoliko su i noćne temperature visoke, onda bi klima mogla da radi na minimumu. Ljudsko telo se za vreme spavanja hladi pa, ako je temperatura preniska, postoji mogućnost da se ujutro probudimo ukočeni ili prehlađeni.

 

Servis klima uređaja Frigo Fleš

servisiranje-klima

PROMOTIVNA CENA REDOVNOG SERVISA KLIMA UREĐAJA

Promotivna cena za redovan godišnji servis klima uredjaja 2500 dinara. Ako sklopite ugovor sa nama o redovnom godišnjem održavanju, cena će svake godine biti samo 2000 dinara!!!

GARANCIJA 5 GODINA

Za svaku klimu koju kupite kod nas i koju Vam mi ugradimo, imate garanciju od 5 godina, pod uslovom obaveznog redovnog godišnjeg servisa. Redovan godišnji servis je preporučljiv u svakom slučaju, jer doprinosi kako boljem i dugoročnijem radu klima uređaja tako i Vašem zdravlju!

Servis klima uređaji

PIŠEMO ZA VAS

Montaža Daikin klime

Montaža Midea Inverter WIFI

Montaža klime sa uštemavanjem instalacije u zid

Redovan servis klime

Veliki servis na klima uređaju

FRIGO FLEŠ

Ovlašćeni servis za montažu, servisiranje, popravke, otkup i prodaju klima uređaja

Nemanja Danojlić – 060/530-2003

Kancelarija – 011/436-0523

Email : kontakt@klimauredjaji.org

© Frigo Fleš 2020 Frigo Fleš klima uredjaji Beograd | Sva prava zadržana